آغاز سفر دوره ای ?چاک هیگل? وزیر دفاع جدید آمریکا، به منطقه خاورمیانه با هدف فروش تسلیحات نشان می دهد که واشنگتن به دنبال کسب منافع اقتصادی و افزایش حضور نظامی است.

?جان کری? وزیر امور خارجه آمریکا در حالی روز شنبه سی و یکم فروردین به خاورمیانه سفر کرد که پیش از این سه بار دیگر در این منطقه حضور یافته بود. اما پس از سفر کری بار دیگر یکی دیگر از مقامات بلندپایه آمریکایی به منطقه سفر کرده است که در این مسیر به نظر می رسد خاورمیانه مقصد اصلی تحرک دیپلماتیک آمریکا باشد. ?چاک هیگل? وزیر دفاع آمریکا، در حالی روز یکشنبه یکم اردیبهشت سفر یک هفته ای خود به منطقه خاورمیانه را آغاز کرد که هدف عمده این سفر فروش تسلیحات به کشورهای این منطقه و نیز حمایت از رژیم صهیونیستی جهت تسلیح هرچه بیشتر این رژیم است. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، چاک هیگل در سفر به خاورمیانه ابتدا به سرزمین های اشغالی سفر کرد و سپس در اردن، عربستان سعودی، مصر و امارات متحده عربی توقف خواهد داشت. مهمترین محورهای مذاکرات وزیر دفاع آمریکا در سفر به خاورمیانه موضوعاتی چون ادامه بحران در سوریه و فروش تسلیحات نظامی به ارزش10 میلیارد دلار از سوی آمریکا به عربستان، امارات و رژیم صهیونیستی خواهد بود.
مطابق با گزارش ها، آمریکا قرار است طبق این قرارداد 10میلیارد دلاری که پیش از این نهایی شده بود،26 فروند هواپیمای جنگنده اف- 16، به ارزش تقریبی پنج میلیارد دلار در اختیار امارات متحده عربی قرار دهد. گفته می شود که این هواپیما ها به موشک های ضد رادار پیشرفته مجهز خواهند بود، موشک هایی که عربستان سعودی نیز از آن برخوردار خواهد شد. در این میان، رژیم صهیونیستی پیشرفته ترین تسلیحات را دریافت خواهد کرد تا بر اساس خط مشی سنتی واشنگتن، برتری نظامی اش در برابر کشورهای عربی حفظ شود. قرار است که مهمترین متحد منطقه ای واشنگتن تعدادی هواپیمای ?وی 22 آسپری? (v-22 osprey) مشهور به عقاب ماهیگیر نیز دریافت کند. این هواپیما که تا به حال در انحصار ارتش آمریکا قرار داشته است، مانند هلیکوپتر از زمین بلند می شود، اما به سرعت هواپیما پرواز می کند. گزارش ها حاکیست که چند فروند هواپیمای ?کی سی 135? هم به رژیم صهیونیستی داده خواهد شد، این هواپیما جزو هواپیماهای سوخت رسان دوربرد محسوب می شود.
آمریکا علاوه براین کمک ها، هر سال حدود 200 میلیون دلار نیز به سیستم دفاع موشکی گنبد آهنین رژیم صهیونیستی کمک می کند.
از این منظر، این قراردادها در حالی با سفر چاک هیگل به منطقه به اجرا در خواهد آمد که پیش از این و براساس اعلام پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا) دولت آمریکا، در آبان ماه 1390، قرارداد نظامی 3 میلیارد و 480 میلیون دلاری با امارات امضا کرد که بر اساس آن شرکت ?بویینگ? آمریکا توان هجومی ارتش امارات را ارتقا و 500 موشک هوا به زمین پیشرفته را در اختیار این کشور قرار داد و پس از آن در بهمن ماه 1390نیز پنتاگون از امضای قرارداد 67 میلیارد دلاری خرید تسلیحات نظامی با عربستان سعودی خبر داد. همچنین، موسسه صلح استکهلم نیز طی گزارشی که در بهمن1390 منتشر شد، اعلام کرد که آمریکا توانسته در فاصله سال های 2009-2005 (1388-1385) تامین بیش از54 درصد سخت افزار نظامی خاورمیانه را به خود اختصاص بدهد. نتیجه تحقیقات این موسسه همچنین حاکی است شرکت های تسلیحاتی آمریکا 60 درصد قراردادهای نظامی کشورهای حوزه خلیج فارس شامل امارات، عربستان سعودی، کویت، عمان، قطر و بحرین را بدست آورده اند.
در چارچوب چنین ادراکی به نظر می رسد، آمریکایی ها در طی این سال ها همواره تلاش داشته اند تا در فضای مناطق و روندهای راهبردی آن حضور گسترده ای داشته باشند که این حضور می تواند به صورت دیپلماتیک و هم به صورت نظامی باشد. واشنگتن با پیگیری چنین رویکردی سه هدف عمده را دنبال می کند: اول؛ در نگاه کلان، ایالات متحده با فروش تسلیحات و آن هم تسلیحات مورد نظر خود می تواند با ?دریافت اقتصادی?، به ایجاد اشتغال داخلی و قدرت صادراتی خود کمک کند. در این زمینه، در میان کشورهای خریدار عربستان سعودی حدود 10 درصد (10.1 درصد) از تولید ناخالص داخلی خود را برای بخش دفاعی و نظامی هزینه می کند، پس از این کشور، عمان، 9.7درصد، و امارات متحده عربی شش و 9 دهم درصد از تولید ناخالص داخلی خود را در بخش نظامی صرف می کنند که بیشتر خریداران تسلیحات نظامی آمریکا محسوب می شوند.
دوم اینکه، آمریکا با ?هماهنگ سازی? و یا ? یکسان سازی? تسلیحات قادر خواهد بود تا رویکرد شرکای خود را در مسیر راهبرد دفاع ملی قرار دهد. در چنین قالبی، رویکرد دفاعی کشورهای خریدار سلاح در مسیر سیاست های تسلیحاتی و عملیاتی آمریکا قرار خواهد گرفت و واشنگتن را می تواند قادر بسازد در مواقع بحرانی از آن بهره گیرد.
سوم، آمریکایی ها در طی دهه های گذشته همواره تلاش داشته اند تا با ارایه کمک های نظامی به رژیم صهیونیستی توازن دفاعی را به نفع این رژیم تمام کنند و نوع فروش تسلیحات به کشورهای عربی در مقابل نوع کمک های ارایه شده به این رژیم گویای تلاش برای حفظ برتری نظامی رژیم صهیونیستی است. در این زمینه، آمریکا همه ساله علاوه بر کمک های نظامی مستمر و بلاعوض که بعنوان نمونه در سال 2012 به 1.2 میلیارد دلار رسید، کمک های ویژه در قالب محصولات نظامی جدید مانند هواپیماهای جدید در چارچوب سفر چاک هیگل و نیز کمک به طرح های دفاع موشکی را نیز انجام می دهد.
در نهایت سفر خاورمیانه ای چاک هیگل به منطقه خاورمیانه را می توان علاوه بر ابعاد خارجی که مبتنی بر فروش تسلیحات و رایزنی برای حضور مستمر و گسترده تر آمریکا در منطقه خاورمیانه خواهد بود، می تواند در بعد داخلی از میزان انتقادات از چاک هیگل به سبب انتقاد وی از رژیم صهیونیستی را نیز کاهش دهد و وزیر دفاع جدید آمریکا با اظهار ارادت خود به رژیم صهیونیستی می تواند با حمایت لابی صهیونیست در مقام جدید خود ماندگار باشد.








